Gezondheid - Webstein Internetartikelen

10 valkuilen tijdens eerste hulp bij ongelukken

Eerste hulp kan het verschil maken tussen leven en dood. Wie eerste hulp niet goed toepast, zal eerder dinger erger maken, dan goed. Om eerste hulp foutloos te blijven geven, staan hieronder 10 valkuilen bij het geven van eerste hulp bij ongelukken.

Valkuilen bij Eerste hulp bij ongelukken

Valkuilen bij eerste hulp: Eerste hulp bij amputaties

Een algemene aanname bij eerste hulp bij afgesneden ledenmaten, is om deze in ijs leggen. In principe is dit waar, maar zorg dan wel dat het afgesneden lichaamsdeel in een droge doek of waterdichte zak zit en dan in ijs. Vervolg de eerste hulp door de wond met ijs te koelen. Wederom door ook hier een droge doek om de wond of het ijs te wikkelen.

Valkuilen bij eerste hulp: Eerste hulp bij brandwonden

Eerste hulp is van groot belang bij brandwonden. Hierbij wordt weleens aangenomen dat eerste hulp bij brandwonden met ijs of boter/vet aangepakt kan worden. Dit is een misverstand. Gebruik liever water en antibiotica als eerste hulp. Probeer na de eerste hulp zo snel mogelijk een ambulance in te schakelen. Serieuze brandwonden gaan vaak samen met blaasjes en/of koorts.

Valkuilen bij eerste hulp: Eerste hulp bij verstuikte enkel

Een andere aanname bij eerste hulp, als het gaat om het verstuiken van de enkel, is gebruikmaken van een spierversoepelaar. Dit zijn producten die de spieren warm maken en zijn oké bij vastzittende spieren, maar niet als eerste hulp bij een verstuikte enkel. Gebruik als eerste hulp ijs. Houd dit niet direct op de enkel, maar wikkel het ijs eerst in een doek.

Valkuilen bij eerste hulp: Eerste hulp bij losgeslagen tanden

Wanneer een tand uit de mond geslagen is, is de enige juiste vorm van eerste hulp om de tand in melk te stoppen of, bij geen andere keus, in speeksel. Maak de tand niet grondig schoon, maar haal hooguit het ergste vuil weg. Wie als eerste hulp de tand te grondig reinigt, loopt het risico dat deze niet meer teruggeplaatst kan worden door de tandarts.

Valkuilen bij eerste hulp: Eerste hulp bij een bloedneus

Als eerst hulp bij een bloedneus wordt vaak het hoofd naar achter gebogen en bovenin het neusschotje geknepen. In plaats daarvan is het verstandiger rechtop te zitten, licht voorover te buigen en de neus onder het neusschotje dicht te knijpen. Het lijkt beide een alternatief voor eerste hulp, maar bij achterover hangen kan er bloed in de longen of maag komen, wat tot het overgeven van bloed kan leiden.

Valkuilen bij eerste hulp: Eerste hulp bij vergiftiging

Wanneer iemand een vergiftiging oploopt door inname van pillen of chemische middelen, moet men uitkijken met het laten drinken van water. Hoewel water als eerst hulp lijkt te helpen door de vergiftiging te verdunnen, kan teveel water voor braken zorgen. De eerste hulp biedt dan meer schade aangezien de slokdarm beschadigt kan raken door brandende zuren. Bel als eerste hulp de dokter en vertel om welk product het gaat. De dokter zal vertellen hoeveel glazen water als eerste hulp kunnen worden toegediend, wellicht dat de maag leeggepompt moet worden.

Valkuilen bij eerste hulp: Eerste hulp bij flauwvallen

Bij eerste hulp bij flauwvallen kan het voorkomen dat het slachtoffer stikt in de eigen tong. Een eerste hulp advies is, zo wordt gesteld, om iets in de mond te stoppen om verstikking door de tong te voorkomen. Echter kan deze eerste hulp zorgen voor verstikking in het product dat dat juist zou moeten voorkomen. De enige juiste eerste hulp is om het slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen.

Valkuilen bij eerste hulp: Eerste hulp bij botsingen

Bij eerste hulp bij een botsing is een algemene fout om het slachtoffer te verplaatsen van de botsing vandaan. Echter wordt door het verplaatsen de kans op beschadiging vergroot. Eventuele gebroken botten kunnen zenuwen en pezen beschadigen. Indien het slachtoffer een helm op heeft, biedt dan nooit eerste hulp door deze af te zetten.


Indien de hulpverlener niet voldoende van eerste hulp afweet, moet professionele hulp worden ingeschakeld. Bel altijd 112 tijdens het bieden van de eerste hulp.

Geen gerelateerde artikelen