Gezondheid - Webstein Internetartikelen

Hoesten, hoe kom je ervan af? 9 tips.

Hoesten doen we allemaal en is de reactie van het lichaam op irritaties aan de luchtwegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoesten door verkeerd geschoten voedsel of vastzittend slijm. Er bestaan verschillende soorten hoest, zo is er kriebelhoest, droge hoest, vastzittende hoest en chronische hoest. Daarnaast kan het hoesten ook opzettelijk gebeuren. Wat voor soort hoest het ook is, hoesten is en blijft vervelend. Hieronder staan tips om van het hoesten af te komen.

hoesten

Stop hoesten, tip 1: vaststellen van de hoest

Om te stoppen met hoesten moet, voor het beste resultaat, eerst achterhaalt worden wat voor hoest het is:

Blaffende hoest - Bronchitis
Piepende hoest - Astma en / of bronchitis
Hoge toon hoest - De stembanden en de luchtwegen zijn geïrriteerd
Luide snakkende hoest - Moeite met lucht krijgen, kinkhoest

Stop hoesten, tip 2: medicijnen tegen hoesten

Vertrouw niet te snel op medicatie tegen hoesten. Natuurlijk helpen deze producten tegen de hoest, maar ze onderdrukken het hoesten alleen en lossen de oorzaak van de hoest niet op. Wie het hoesten echt wilt tegengaan kan beter vertrouwen op 1 van de niet-chemische alternatieven zoals hieronder.

Stop hoesten, tip 3: Stoom

Een begin om van het hoesten af te komen is door de luchtwegen te ontstressen. Inhaleer de stoom met een warme doushe, bad of een bak heet water. De vochtige lucht zal de luchtwegen kalmeren en lost vastzittende hoest op. Meng het water eventueel met een aroma zoals menthol of eucalyptus voor nog beter resultaat.

Stop hoesten, tip 4: Slapen

Verhoog het hoofdeinde van het bed. Dit zorgt voor een betere afvoer van slijm. Het bed een paar graden diagonaal zetten houdt de luchtwegen beter vrij en voorkomt hoesten tijdens de nachtrust.

Stop hoesten, tip 5: Drinken

Hetzelfde advies als bij Griep, hoe te voorkomen is om voldoende water te drinken. Drink tenminste 2 liter water of warme thee per dag. Dit helpt om eventueel slijm door te spoelen en de luchtwegen te verzachten waardoor het hoesten afneemt.

Stop hoesten, tip 6: Eten

Naast het drinken van voldoende water of thee, helpen bepaalde soorten eten ook tegen de hoest. Eet vooral pittige gerechten, het lieft nog hete chili pepers. Deze helpen de spieren in de keel te ontspannen en doet zo de pijnlijke hoest afnemen. Een product wat de kriebelhoest doet verzachten is honing. Neem om de paar uur een lepel honing en houd de keel soepel.

Wat echter het hoesten doet versterken, is het eten van vette producten, vlees of zuivelproducten. Wie van de hoest af wil komt doet er goed aan deze producten even te mijden.

Stop hoesten, tip 7: Luchtvochtigheid

Hoesten wordt ook veelal veroorzaakt door irritatie van de luchtwegen door droge lucht. Zorg daarom altijd voor een goed geventileerd huis en hang eventueel waterverdampers aan de verwarming om de lucht vochtig te houden.

Stop hoesten, tip 8: Luchtvochtigheid

Hoewel het gebruik van medicijnen tegen het hoesten in eerste instantie afgeraden wordt, is er wel een uitzondering. Het gebruik van een smeerbaar product (bijvoorbeeld Vicks Vaporub) kan zowel kriebelhoest als andere soorten hoest verminderen. Smeer de menthol op de borst, keel en/of rug voor het slapen gaan. Let op bij gebruik overdag, dit product doet het lichtaam beter voelen dan de conditie waarin het wellicht verkeerd.

Stop hoesten, tip 9: Roken

Aan de lijst met aandoeningen veroorzaakt door roken, kan ook hoesten worden toegevoegd. Roken, zowel passief als actief, veroorzaakt irritatie aan de luchtwegen wat hoesten als gevolg heeft. Het veelal rondhangen in rokerige omgevingen kan af en toe een hoesten teweegbrengen, maar het kan ook doorslaan naar chronisch hoesten. Kortom rook niet, matig het rookgedrag, mijd rokerige ruimtes.

Gerelateerde Artikelen:

  1. Hooikoorts. Hoe kom ik ervan af? De beste praktische tips.
  2. Hoofdpijn. 7 tips om ervan af te komen, zonder medicijnen.